Dodenherdenking 4 mei 2017

4 mei 2017
Vandaag 72 jaar na de bevrijding - herdenken we de mensen die ons in de oorlog ontvallen zijn.


Herdenken
De geschiedenis herdenken doe je door er een naam en een beeld aan te geven. En met twee minuten stil zijn geven wij de mensen die met hun leven de prijs voor onze vrijheid betaald hebben een naam en gezicht.

 

Herinneringen
Voor wie de oorlog meegemaakt heeft, of de tweede of derde generatie die in hun jeugd niet uitgesproken herinneringen meegekregen hebben, is de oorlog geen verleden maar een geschiedenis als de dag van gisteren. Zoals ook geldt voor de 95 jarige Bela Heller, tijdens de tweede wereldoorlog werd haar hele familie vermoord in Auschwitz. In Nederland had zij niets meer te zoeken, na de oorlog vertrok ze met haar echtgenoot naar Colombia.

Hoop verloren, al verloren
Ontroerend zijn de verhalen uit KRO's Memories liefde in oorlogstijd van de mensen die er (nog) over kunnen praten. Aangrijpend ook dat voor velen van hen het leven in de vredestijd beangstigender was dan het leven tijdens de oorlogsjaren. Immers, moeten leven in de wetenschap dat veel familieleden en bekenden nooit meer terug zouden komen, is een leven zonder hoop. En een leven zonder hoop, is geen leven toch?

En toch…  

‘Neem onze wereld nou, vol afgunst en gevaar

En vol geweld en haat en honger en bedrog

Toch wordt dat anders ook al duurt het duizend jaar

Als heel de wereld zegt en toch en toch en toch‘ - Tsjechov

 

Toekomst
'Vergeet nooit wat er toen is gebeurd maar vergeet ook niet dat Rotterdam weer een kloppend hart en de toekomst heeft’ - Edwin Veekens (Gers) 2015. Door op 4 mei de mensen die ons ontvallen zijn postuum te eren geven wij hen een naam zodat zij nooit vergeten worden. De geschiedenis zal zich hopelijk nooit meer herhalen maar herhaalt zich tegelijkertijd helaas nog steeds constant, overal ter wereld. En toch leven we in een van de veiligste eeuwen ooit. Wat een contrast.

 

5 Mei
En wat groots, om dankbaar voor te zijn. Laten we nooit moe worden het besef van wat het is om in vrijheid te kunnen leven door te geven aan de volgende generatie. En dan vieren we morgen op 5 Mei Bevrijdingsdag, een dag die we blijven vieren omdat iemand de prijs betaald heeft voor onze vrijheid. 

Commentaar schrijven

Commentaren: 0