Thank you Leonard Cohen

 "It was the hat, after all" Leonard Cohen

 

'Met het diepste verdriet delen we u mede dat de legendarische poëet, songwriter en artiest Leonard Cohen is overleden. De muziek heeft één van de meest geliefde en begaafde visionairen verloren', deelde het management van Leonard Cohen vandaag mee aan de fans van Cohen.  

Leonard Cohen, has left the table! 

('Leaving the table, words and music by Leonard Cohen)

En de wereld is een groot artiest en innemend mens minder. R.I.P. dear mister Cohen :'(

 R.I.P. travel light and sing forever, dear mister Cohen

 

Een ode aan Leonard Cohen
Leonard Cohen was een uitzonderlijk groot talent, tekstschrijver en dichter. Hij vertelde, en jij luisterde! Maar Cohen was behalve een groot artiest, bovenal een groots en mooi mens. Hij bezat de gave het donker te benoemen en tegelijkertijd het licht (in de harten van zoveel mensen) te ontsteken. 'There is a crack in everything'

 

LEONARD COHEN

Of je weet alles over hem of er gaat totaal geen bel rinkelen als je zijn naam hoort. Er bestaat geen middenweg als het gaat om de Baas der muziekbazen, maestro Leonard Cohen. Zijn leven laat zich achteraf lezen als een boek en bezingen als het mooiste lied.

 

Leonard’s slow life

Leonard Cohen die zichzelf omschreef als: "A lazy bastard, Living in a suit" - 'Een luie lul die leeft in een kostuum'. En dan nog vond ik hem een romanticus :)

Quote van Cohen: “Ik ben niet traag omdat ik oud ben, als kind noemde mijn moeder me al traag.

“I love to speak with Leonard

He’s a sportsman and a shepherd

He’s a lazy bastard

Living in a suit”

 

Leonard’s levenslessen

De romantische, melancholische, poëtische dichter, zanger en songwriter en schrijver van drie poëziebundels en twee romans deelde behalve zijn dankbaarheid ook prachtige levenslessen met zijn publiek. Deze wil ik graag delen met je; een oproep en handleiding voor een leven met falen. Cohen kon een leven vol depressies pas achter zich laten nadat hij zich verlost had van zijn niet aflatende drang tot zelfanalyse. Zijn zoektocht in het leven, dwars door religies en hersenspinsels heen, leverde echter wel prachtig materiaal op. Zoals zijn novelles en gedichten, zijn gehele oeuvre dat hij zelf omschreef als: "A manual of living with defeat" (een handleiding voor leven met falen).

 

Handleiding

Wel, beter zou er een verplichte handleiding bij aanvang van ieders jong volwassen leven meegegeven worden. Een waarin staat; je bent goed zoals je bent, accepteer je onvolkomenheden en die van het leven en dan vind je er kracht voor terug.

En falen? Falen bestaat niet, niet proberen wel.

En zing vooral ook met de vogels uit Anthem uit volle borst mee

“Het heeft geen zin om te blijven hangen in bitter verleden of onzekere toekomst.

Omhels het nu, omhels je littekens en luid elke bel die je nog kunt luiden.

Begin opnieuw, sta niet stil bij wat je bent kwijtgeraakt of bij wat gaat komen”  

 

Kunstenaar pur sang

Is er een andere zanger, tekstschrijver en dichter denkbaar die wegkwam met liedteksten over zijn Joods zijn, over Jezus, over zijn boeddhistische- en andere wereldideeën (om maar eens wat in willekeurige volgorde te noemen) en teksten die zowel puur opgevat kunnen worden als ook als pure eros-poëzie bedoeld kunnen zijn.

 

After all

Een woordenkunstenaar in een mooi pak én met een hoed; Leonard Cohen. Bescheiden als hij was zei het zelf zo: “It was the hat, after all”.

De hoeden en petten van Leonard stonden min of meer symbool voor zijn kunstenaarschap en met het afnemen van zijn hoed betoonde hij zijn respect wanneer hij zijn bandleden voorstelde en aan zijn fans die hij zijn vrienden noemde.

 

Over kunst en kwelling

Het boek De demonen van Leonard Cohen, geschreven door Francis Mus, is denk ik een must read voor Leonard Cohen fans! Het behandelt thema’s uit zijn leven zoals; imago, kunstenaarschap, vervreemding, religie, macht, verlangen en verlies en ontmoeting. En voorzien van mooi beeldmateriaal geeft het je een kijkje in de ziel van de mooie mens die de wereld verloren heeft, de intrigerende en innemende Leonard Cohen.

 

Een roerig leven

Cohen was geboren in 1934, in een joods middenklassengezin in Montreal, zijn vader overleed op de verjaardag van zijn zusje toen Leonard amper negen jaar oud was. En een gitaardocent die zelfmoord pleegde na het geven van Leonards eerste drie gitaarlessen (een en ander hadden uiteraard niets met elkaar te maken). 

De toon was gezet voor een gevuld en markant leven met hoogte- en dieptepunten. Zoals bijvoorbeeld toen hij er op zijn 70e achterkwam dat zijn ex-vriendin en zaakwaarneemster er met al zijn geld (zijn pensioen) vandoor was gegaan. En zo ging hij noodgedwongen - en zeer succesvol overigens, weer aan het schrijven, componeren en optreden, respect! 

Als 80-jarige zanger bracht hij een nieuwe cd uit en ging weer optreden met een ruim 3 uur durende show in Dublin, en hij stond daar met weergaloos mooie muziek, teksten, en ook geweldige “achtergrond” zangeressen, waaronder The Webb sisters en Sharon Robinson, en een puike band. Ja, dat maakt iemand wel een Baas!

Want echt! Strak in het pak en met een innemende charmante lach rond de lippen huppelde hij dan na afloop van het concert met een zwierig huppeldansje van het podium. Hij, die zijn publiek nog steeds met gemak inpakte met enkel en alleen al zijn unieke stem en trage charme.

 

En toen werd het oktober 2016, en Cohen bracht wederom, en met dank aan zijn zoon Adam, een nieuwe cd uit; You want it darker. Dit album kwam in 1 week tijd binnen op nummer 1 in de Album Top 100. En dit album met 9 prachtige nummers blijkt nu zijn nalatenschap aan ons te zijn.

  

En nog geen maand na het uitkomen van zijn laatste schitterende werk, brengt Adam Cohen (Leonard Cohen's zoon, en zonder wiens hulp het laatste werk van Leonard; 'You want it darker' niet tot stand gekomen was), hier een eerbetoon aan zijn geliefde vader. 

 

R.I.P. Leonard Cohen

 

Meer lezen, klik hier

Of beluister de video

 

'Traveling light

It's au revoir

My once so bright

My fallen star

Traveling light like

We used to do

I'm traveling light'

 

- From the work: You want ik darker -

“It was the hat, after all”
“It was the hat, after all”

Commentaar schrijven

Commentaren: 0